Sabancı Topluluğu, gençlik seferberliği başlatıyor

Posted by

Necla DALAN

Sabancı Topluluğu, Türkiye’de son dönemde en çok tartışılan konulardan biri olan beyin göçünü önlemeye dönük büyük bir seferberlik için düğmeye bastı. Topluluk, beyin gücünün ülkede kalması, gençlerle girişimcilere inovasyona ve teknolojiye erişim konusunda fırsat eşitliği sağlanması için Sabancı Gençlik Seferberliği’ni başlatıyor.

Seferberlik kapsamında, üç yıllık dönemde Türkiye’nin pek çok bölgesinde Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri Ağı kurulacak. Öncelikle Sabancı Topluluğu şirketlerinin faaliyet gösterdiği şehirlerde Sabancı Gönüllüleri’nin desteğiyle hayata geçirilecek olan bu merkezler 18-34 yaş arasındaki genç yeteneklere açık olacak. Üç yılın sonunda, yurt içinde 34 ilde ve 35 üniversitede, yurt dışında en az 2 merkez ve 2 üniversitede olunması; 30 bin gence ulaşılması hedefleniyor.

CUMHURİYET SEFERBERLİĞİ GENÇLİK SEFERBERLİĞİNE DÖNÜŞÜYOR

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, düzenlenen bir toplantıyla seferberlik hakkında bilgi verdi. Alper, üç yıl önce Türkiye’de yaşanan büyük orman yangınlarından sonra harekete geçerek Cumhuriyet Seferberliği’ni başlattıklarını, deprem döneminde de Sabancı gönüllüleri ile bölgeye koştuklarını hatırlattı ve ekledi: “Sabancı’nın gücü sadece fabrikalarından, istihdam ettiği 60 binden fazla çalışanından gelmez. Sabancı’nın gücünün asıl kaynağı ülkesine, milletine, gençlere duyduğu sevgidir. Sahada olmak, insanının her daim yanında durmaktır. Türkiye çağdaşlaşma yolculuğuna devam edecekse gençlerin bu yolculuğa inanması, bunun bir parçası olması şart. Sabancı Gençlik Seferberliği’ni bu motivasyon ve sorumluluk duygusuyla başlatıyoruz.”

“SOSYAL SORUMLULUK DEĞİL SOSYAL GİRİŞİM MODELİ BAŞLATIYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Habitat Derneği’nin kurucusu Sezai Hazır’ı da anan Alper, şöyle devam etti: “Çok üzgünüz, Sezai Bey ile önemli projelerde çalıştık. Sezai Beyler, Cenk Beyler, Güler Hanımlar hepimiz geçiciyiz. Önemli olan projelerin devam ettirilmesi… Tüm ülkeler dünyanın yeteneklerini çekmenin peşinde. Gençlerimiz tabi ki yurt dışında eğitim alsın ama bir gün dönsünler ve burada çalışsınlar. Atatürk, ‘Türkiye’yi demir ağlarla örüyoruz’ demişti. Ondan ilham alıyoruz ve biz de gençlerimiz için Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri ağı kuruyoruz. Demir ağ yerine beyin ağı öreceğiz. Beyin göçünü beyin gücüne çevirmek istiyoruz. Geleceğimizi Amerikalılar’a, Fransızlara, İngilizler’e, Kanadalılar’a vermeyeceğiz. Bir sosyal sorumluluk projesi değil sosyal girişim modeli başlatıyoruz. Tüm kaynaklarımızı ve teknoloji altyapımızı gençlere açacağız. Gençlerin değişim yaratma gücü ile Sabancı’nın gücünü bir araya getirmek istiyoruz. Bu üç yıllık bir program. Gençlere girişimci olmak için yol açıyoruz. Üç yıl sonra biz sürücü koltuğundan ineceğiz, gençler oturacak ve onlar yeni gençlere balık tutmayı öğretecek.”

BAŞARILI GİRİŞİMLERE FİNANSMANA ERİŞİM İMKANI SAĞLANACAK

  • Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri ile gençlere fikirlerini geliştirebilecekleri, değer üretebilecekleri bir ekosistem yaratılması, sürdürülebilirlik ve sosyal etki yaratacak girişimcilerin desteklenmesi ve yeni nesil liderlik yetkinliklerinin geliştirilmesi amaçlanırken, beyin göçünün beyin gücüne dönüştürülmesi hedefleniyor.
  • Bu merkezlerde geliştirilen iş modellerinin Sabancı, Türkiye ve dünya girişimcilik ekosistemlerine entegre olması sağlanacak.
  • Yerel ve ulusal düzeydeki kamu kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde, bu merkezlerden çıkan girişimlerin büyümesi için gerekli altyapı hizmeti verilecek; başarılı girişimlere finansmana erişim olanağı sağlanacak.
  • Başvurular sabancigenclikseferberligi.com adresinden yapılacak. Başvurular ve eğitim programlarına katılım ücretsiz olacak.
  • Tüm şehirlerden başvuru kabul edilecek. Üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, yeni mezunlar, kariyerinin başında olan genç profesyoneller ve iş fikrini hayata geçirmek isteyen girişimciler başvuru yapabilecek.
  • İlk etapta siteyi 175 bin kişi ziyaret etti, 1800 kişi de katılmak için başvurdu.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir